Рецепта?

Рецепта?

Мнениеот мър » Пон Окт 03, 2011 8:27 pm

От Гърция си купих маслиново дръвче,защото мъжо искаше да сее семена,а то се знае,че аз ще дундуркам мъниците,но това за мене е загубена кауза-или ще ги засуша,или ще ги удавя.Догодина се очаква и първата ни реколта-макар и минимална.Та искам от сега да си имам под ръка една рецептичка за приготвянето на маслинки в домашни условия.Най-добре ще е да е нещо изпитано лично от Вас.Ще се радвам да споделите тънкости,врътки и други особености при приготвянето им.
Малиии,от девет кладенеца вода донесох.
С две-три думи:
Как се приготвят маслини?
То мойта работа стана като:-Рибата в морето,аз тигана слагам.Ама сега докато съм ентусиазирана да си намеря рецептичка,че после ако я търся, ще тегля една късичка нашенска и дотам.
Нещата не са нито добри,нито лоши-та са такива,каквито мислим,че са!
Аватар
мър
симпатизант
 
Мнения: 151
Регистриран на: Нед Окт 28, 2007 2:10 pm
Местоположение: Шумен

Re: Рецепта?

Мнениеот dobis » Пон Окт 03, 2011 8:39 pm

Една съседка знам че бере поне кофа и ги прави , но естествено не знам как става. Ще си намеря път към тях и ще питам, няма да забравя ...ама ти надниквай насам , твойта красавица пак се отсрами , броих до 18 , сега им изтървах края на цветоносите , някои прецъфтяха , нови май вече не прави.
Стискай зъби и се смей ! Чакай и се надявай !
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=133843 и останалите
Дограмата ми хлопа , дограмата ми хлопааааа....
Аватар
dobis
луд за връзване
 
Мнения: 2724
Регистриран на: Чет Ное 08, 2007 1:50 pm
Местоположение: Царево- В. Търново

Re: Рецепта?

Мнениеот мър » Пон Окт 03, 2011 9:55 pm

Вече е късно за нови.
Разбира се ,че ще надничам.Нали за това пуснах темата. :hi:
Ама поразпитай за подробностите.
Нещата не са нито добри,нито лоши-та са такива,каквито мислим,че са!
Аватар
мър
симпатизант
 
Мнения: 151
Регистриран на: Нед Окт 28, 2007 2:10 pm
Местоположение: Шумен

Рецепта - Маринован джинджифил

Мнениеот lila » Чет Окт 13, 2011 10:24 pm

Аз съм извън темата малко - ама да си кажа, ако на някой му затрябва

Маринован джинджифил
продукти
3-4 средно големички корена от джинджифил
сол
оризов оцет
кафява захар
вода за разреждане на марината
приготвяне
Джинджифиловите корени се обелват и нарязват на тънки листчета, почти прозрачни. Осоляват се със сол и се оставят така около половин до един час. През това време се приготвя марина от оцета, захарта и по желание се разрежда с малко вода. На около 100 гр. оцет се слага супена лъжица и половина захар. Нарязания осолен джинджифил се залива с марината и престоява така около 24 часа. Ако после остане нещо, се съхранява в хладилник.
послепис
Докато дялках корените на тънки лентички, огризах едно парченце и обиколих кухнята три пъти в свински тръс - яко люто, аромата обаче е страхотен, много ми харесва. Оризовия оцет може да се замести с ябълков или винен, какъвто има. Аз съм имала едни излишни 8 лева явно, на вкус малко сладни и е солен - абе нищо особено, направо си се изръсих безсрамно. Захарта е хубаво да е кафява, ама ако не е - пак ще стане (то кафявата захар която се продава у нас си била рафинирана захар, само че я дооцветявали с меласа или каквото е там и била само 20 калории по-ниско енергийна от рафинираната а също имала и точно николко витамини, колкото има и бялата захар :smile: )
Този маринован джинджифил го обичам много - има го по суши баровете. Човек като изяде сушито, да си прочиства вкуса за следващата хапка с маринования джинджифил.Жапонците си имат софра-табиети :smile:
Някои хора не обичат суши, ама лапат яко люто. В момента бъркам марината и реших да шерна рецептата. Става страхотно, много го обичам.
Уасаби също - още не съм намерила рецепта за него. Вид хрян било, като само най-горната част на корена била люта. Или беше обратното?
А, щях да забравя - някой гледал ли е джинджифил, че моя беше покарал леко (от чакане и зор дали ще го настържа :smile: ) ако метна в някой сандък дали ще изкласи, колко голям става и зимата къде се гледа?
Страхотно мирише, ей :bouckgift:
Аватар
lila
вманиячен
 
Мнения: 2271
Регистриран на: Нед Ное 02, 2008 2:54 pm
Местоположение: София
Skype: lilaby66
My status

Re: Рецепта?

Мнениеот delyana » Пет Окт 14, 2011 7:16 am

Аз ползвам джинджифил зимата противовирусно.Лапвам си по едно парченце колкото бобено зърно
и НЕ ГО ДЪВЧА(освен ако не сте пристрастени към лютото),а го смуча като бонбон.
Изключително бързо и силно противовирусно действие има.
Когато почувствам дискомфорт в гърлото или ще ходя (или съм ходила ) на места с много бацили и грипозни индивиди,винаги си лапвам по резенче джинджър.
Лилко ти за какво го ползваш тана маринован ...... в салатки ли,или в гозбици? :think:
Щото аз нямам навика да си прочиствам вкуса между кльопачките :lol: признавам си без бой :???:
Аватар
delyana
луд за връзване
 
Мнения: 2553
Регистриран на: Нед Окт 28, 2007 12:40 pm
Местоположение: Шумен

Re: Рецепта?

Мнениеот lila » Пет Окт 14, 2011 3:41 pm

Дели, много е вкусен маринования джинджифил - непременно пробвай. Изяждам редовно всичкия на хората, с които ходя на суши. :)
А за дезинфекция - спомням си че правехме някаква смес с мед и синап и джинджифил за лапето, когато боледуваше.
Аватар
lila
вманиячен
 
Мнения: 2271
Регистриран на: Нед Ное 02, 2008 2:54 pm
Местоположение: София
Skype: lilaby66
My status

Re: Рецепта?

Мнениеот lila » Вто Окт 18, 2011 10:22 am

Днес ще товаря още джинджифил за мариноване, в къщи се омете всичкия а за рецептата за маслините и аз чакам :!:
Аватар
lila
вманиячен
 
Мнения: 2271
Регистриран на: Нед Ное 02, 2008 2:54 pm
Местоположение: София
Skype: lilaby66
My status

Re: Рецепта?

Мнениеот delyana » Вто Окт 18, 2011 1:07 pm

Аз имам съученичка,която от 18 години живее в Гърция,ще я питам за рецепта :!: ,макар че до колкото я познавам едва ли ще има такава..... :lol:
Аватар
delyana
луд за връзване
 
Мнения: 2553
Регистриран на: Нед Окт 28, 2007 12:40 pm
Местоположение: Шумен

Рецепта за мариновани маслини

Мнениеот lila » Пон Окт 24, 2011 4:05 pm

Намерих рецепта за маслини, зора е горчивия вкус - някъде ги попарват набучват, после марини ...
Мариноват се на три пъти, ама става по-добре от магазинските, както и от онези, с варенето (попарването).

Половин кило (500 гр.) сурови маслини
За мариноване :
вода, сол (едра морска за предпочитане, ако няма каквато има), зехтин (олио, ако няма зехтин)
4-5 скилидки чесън
2 лимона
2 суп.лъж. смлян кориандър

Етап 1.
В литър вода се разтварят 4 супени лъжици сол и се накисват маслините, като се притискат,( както се притиска кисело зеле) с чиния или друго. Така остават 24 часа - едно денонощие, като поне три пъти се сменя соления разтвор с нов, със същите пропорции.
Етап 2.
След 24 часа маслините се измиват и заливат в съд, който се затваря с капак (буркан, каквото имате) с марина от литър вода 4 лъжици сол и сока на един дребен лимон (пропорционално оцет). Трябва да са покрити догоре както предния път, но не е необходимо вече да се притискат допълнително. Повърхността се залива със зехтин (ако няма, с олио) и така маслините престояват 4 седмици, докато горчивото изчезне.
Етап 3.
Все още не е лапане - приготвя се последната марина - литър вода, накълцаните на дребно скилидки чесън, сока на един лимон, 1 чаена лъжица сол, кориандъра, зехтин 3-4 супени лъжици - измитите маслини се заливат и така престояват още 4-5 дни.
Нищо не се вари от марините - всичко е без топлинна обработка. Аре, чЕкам отзиви - аз пробвах приготвени по този начин и ми харесаха - не са толкова ужасяющо солени като магазинските, не са и безсолни, абе ... много бяха хубави.
:bouckgift:
Аватар
lila
вманиячен
 
Мнения: 2271
Регистриран на: Нед Ное 02, 2008 2:54 pm
Местоположение: София
Skype: lilaby66
My status

Хляб

Мнениеот lila » Пет Яну 27, 2012 4:03 pm

Напоследък се вманиачих :) абе май нямам много работа, пека хляб в къщи. Дори имам The Bread Baker Bible, библията на хлебопекаря, че си направих и труда и да изнамеря и прочета описани всички корекции по рецептите :smile: луда работа, въпроса ми е - някой правил ли е хляб с квас и дали е наясно как точно се прави хлебния квас и как се захранва после и изобщо цялата галимация по въпроса :think:
Ако някой я заиска - библията, ще му я пратя, на pdf, на английски е :!:
Аватар
lila
вманиячен
 
Мнения: 2271
Регистриран на: Нед Ное 02, 2008 2:54 pm
Местоположение: София
Skype: lilaby66
My status

Re: Рецепта?

Мнениеот Mumar » Съб Яну 28, 2012 8:29 pm

Лилка, провери дали това ще ти свърши работа
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=382463.0
от тук :-o
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=630658.0
Не ми трябва библията :???: трябва ми диетаааа!
Mumar
симпатизант
 
Мнения: 10
Регистриран на: Вто Май 03, 2011 4:42 pm

Re: Рецепта?

Мнениеот lila » Вто Яну 31, 2012 10:02 am

Хах, аз съм с 10 кила нагоре - засега ми става само една пола, има си и положителните страни - днес ми е с 20% по-топло от на колегите :smile: ще отслабвам като дойде лятото :D , изобщо не ми пука, а линковете ще ги чекна непременно, ставам все по-добра в производството на хляб. Засега най-много ми харесва най-обикновения вариант, без яйца, без масло, с най-обикновено олио - 2 супени лъжици на 500 грама брашно, обаче с кафява захар - придава му един златист вид и вкуса е невероятен :!: вчера сутринта като го извадих миришеше толкова вкусно, че омахах една филия на сухо и даже преди кафето :smile:
За кваса се заинтриговах, защото четох, че не мухлясвали хлябовете, когато са приготвени с квас, веднъж пробвах по рецептата на някаква Хамериканка - веганка (тези на най-хард маниаци :smile: ) ама стана клисав, не че остана, у нас хляб не остава. ще изчета всичко и ще доложа в най-скоро време :)
Аватар
lila
вманиячен
 
Мнения: 2271
Регистриран на: Нед Ное 02, 2008 2:54 pm
Местоположение: София
Skype: lilaby66
My status


Назад към ДА ПОБЪБРИМ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта